Yabancı Uyruklu Kişilerin Tapu İşlemleri
Türkiye'de gayrimenkul sektörünün gelişmesiyle doğru orantılı bir biçimde artan yabacıların mülk edinme süreçleri ayrıntılarıyla incelenmesi gereken bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu önemli konuyu tüm okuyucularımızın beğenisine sunuyoruz.
Son yıllarda sayıları artmakla birlikte ülkemizde fazlaca yabancı yaşamaktadır. Sosyal ve ekonomik yaşama entegre olan yabancılar, vatandaşlar gibi hayatlarını idame ettirmekte, şahsi ve ticari faaliyetlerini yürütmektedir. Yapılan işlemlerin bir kısmı tapuya intikali zorunlu veya gerekli işlemler olduğundan bu yazımızda yabancı uyruklarının tapuda işlem yapma sürecini açıklama gereği duyulmuştur.
Mülkiyet hakkı ve ferileri temel hak ve hürriyetlerden olmasına rağmen, devletlerin takdir hakkı çerçevesinde yabancıların taşınmazlara ilişkin işlemlerinde bazı kısıtlamalar öngörülmüştür. Tapu Kanunu madde 35’te yabancılara ilişkin farklı durumlar düzenlenmiştir.
Yabancılar için belirlenen sınırlamalar göz önünde bulundurulmalıdır;
Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgelerinde Yabancıların Hak Sahipliği
Tapu Kanunu madde 35 uyarınca;
“Askeri yasak bölgeler, askeri güvenlik bölgeleri ile stratejik bölgelere ait harita ve koordinat değerleri 18 Mayıs 2013 tarihine değin, bu yerlere ait değişiklik kararlarına ait harita ve koordinat değerleri değişikliklerin yapıldığı tarihten itibaren bir ay içinde Millî Savunma Bakanlığınca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verilir. Özel güvenlik bölgeleri ve değişiklik kararlarına ait harita ve koordinat değerleri ise İçişleri Bakanlığınca aynı sürede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verilir. 18 Mayıs 2013 tarihinden itibaren gönderilen bu belge ve bilgilere göre tapu işlemleri yürütülür."
Askeri yasak bölgeler ile güvenlik bölgelerinde yabancıların hak sahipliğine ilişkin diğer düzenlemeler 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu ve Yönetmeliği’nde yer bulmuştur.
Mevzuat hükümleri uyarınca;
Birinci Derece Askeri Yasak Bölge içerisinde vatandaş veya yabancı ayrımı yapılmaksızın özel hukuk kişileri taşınmaz edinemezler. Bölge içerisindeki tüm taşınmaz mallar kamulaştırılarak devlet malı niteliği kazanır. Yabancılar ancak Genelkurmay Başkanlığı izni ile geçici olarak bölgeye girebilir ve oturabilirler.
İkinci Derece Askeri Yasak Bölge içerisinde, vatandaşların oturmaları serbest olmakla birlikte Yabancı gerçek ve tüzelkişiler bu bölgede taşınmaz mal edinemezler. Bu bölgelerdeki taşınmaz malları mahalli Mülki Amirlerce tapu sicil muhafızları kanalı ile tespit edilerek yetkili komutanlıklara bildirilir ve yabancılara ait bölgedeki taşınmaz malların tasfiyesine karar verilir. Tasfiyenin şekil ve şartlarının tespiti Bakanlar Kurulunca yapılır. Birinci Derece Yasak Bölgelerde belirlenen düzenlemeye paralel olarak yabancılar, izin almadan geçici dahi olsa bölgeye giremezler, oturamazlar, çalışamazlar ve taşınmaz mal kiralayamazlar.
Askeri ve özel güvenlik bölgelerinde ise özel mülkiyete tabi kamulaştırılmayan taşınmazlar yabancı gerçek veya tüzel kişilere kiralanamaz, devredilemez ve satılamaz. Kural bu yönde olmakla beraber Genelkurmay Başkanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu’na, askeri yasak bölgelere yakınlığı veya diğer stratejik nedenlerle tespit edilecek bölgelerde yabancıların taşınmaz mal edinemeyecekleri ve izin alınmadıkça kiralayamayacakları yönünde karar alma yetkisi verilmiştir.
Devletlerarası Mütekabiliyet (Karşılıklılık) Şartı Kaldırılmıştır. Ancak Bakanlar Kurulu Tarafından Bazı Sınırlamalar Öngörülebilir.
Tapu Kanunu’nun 35. maddesinde devletlerarası ikili ilişkiler ile ülke menfaatini ilgilendiren durum söz konusu ise Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen ülke vatandaşlarının ancak kanunda öngörülen sınırlamalara uyarak taşınmazlar edinebilecekleri düzenleme altına alınmıştır. Bu sınırlama yetkisi Bakanlar Kurulu’na, 2012 yılında Tapu Kanunu’na yapılan değişiklikler sonucunda mütekabiliyet (karşılıklılık) şartı kaldırılmakla birlikte verilmiştir.
Bakanlar Kurulu, yabancıların taşınmaz edinimlerini ülke, kişi, coğrafi bölge, süre, sayı, oran, tür, nitelik, yüzölçümü ve miktar olarak belirleyebilir, sınırlandırabilir, kısmen veya tamamen durdurabilir veya yasaklayabilir.
Yüzölçümüne İlişkin Sınırlamalar
Yabancı uyruklu gerçek kişiler, taşınmazlar ile bağımsız ve sürekli nitelikteki sınırlı ayni haklar edinebilecektir. Taşınmaz edinmek isteyen bir yabancının belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde edinme veya zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak bu hakların toplam alanı, özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün yüzde onunu geçemeyecektir. İlçe bazında getirilen sınırlamanın yanı sıra kişi başına ülke genelinde otuz hektarı geçemez. Bakanlar Kurulu 20 hektar olarak belirlenen miktarı iki katına kadar artırmaya yetkilidir.
Yüzölçümü yönünden getirilen sınırlama nedeniyle tapuda işlem yapan yabancı,
“Bu taşınmaz dahil, Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde şahsım tarafından edinilen bağımsız ve sürekli nitelikte sınırlı ayni haklar ile taşınmazların miktarı otuz hektarı geçmemektedir. Aksi durumun tespiti halinde fazla miktarın tasfiye edilerek bedele çevrilmesini kayıtsız şartsız kabul ve taahhüt ederim”
şeklinde taahhütte bulunmalıdır.
Taşınmazın Vasfına Yönelik Getirilen Proje Zorunluluğu
Yabancılar, satın aldığı taşınmazları hukuka uygun olmak kaydıyla konut, işyeri, devre mülk gibi diledikleri amaçla kullanabilmektedir. Bu hususta getirilen tek istisna “yapısız taşınmazlara” ilişkindir. Yapısız taşınmazlardan kasıt, yapı kullanma izin belgesi bulunmayan arsa, tarla, bahçe, bağ vasfında taşınmazlardır.
Bu neviden taşınmazların yabancı gerçek veya yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe ticari şirketler tarafından satın alınma tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde yapısız taşınmazda geliştireceği projeyi ilgili Bakanlığa sunulmalıdır.
Bakanlıkça başlama ve bitirilme süresi belirlenerek onaylanan proje, taşınmazın bulunduğu tapu müdürlüğüne beyanlar hanesine kaydedilmek üzere gönderilir. TAKBİS ortamına “Süreli ve Yabancı Proje Belirleme Uyarısı” açılması nedeniyle beyanlar hanesine “……. Bakanlığınca …….. Projesi onaylanmıştır. Tarih, Yevmiye” şeklinde belirtme yapılacaktır. Projenin belirlenen süre içerisinde gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği ilgili Bakanlıkça takip edilir.
Satın alınma tarihinden itibaren iki yıl içerisinde tapu müdürlüğüne belirtme yapılmama durumunda Maliye Bakanlığı’nın ilgili taşra birimlerince tasfiye için bildirimde bulunulmalıdır. Proje sunulmakla ve tapu kütüğüne işlenmekle birlikte süresi içerisinde tamamlanmadığı bildirildiği takdirde aynı usul izlenerek taşınmaz tasfiye edilir.
Taşınmazın Niteliği Gereği Getirilen Kısıtlamalar
Tarım arazisi: Tarım arazisi (bağ, bahçe, zeytinlik, tarla vs) vasfı haiz taşınmazları edinen yabancılar Bakanlar Kurulu’nun belirlediği bazı şartları yerine getirmelidir. Bu tür taşınmazların yapılı ve yapısız olması, uygulanacak usulde bir değişikliğe neden olmamaktadır.
İlk olarak taşınmazın bulunduğu yerdeki tapu müdürlüğünce taahhütname alınır. Taahhütname ile birlikte Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan görüş alınmalıdır. Görüşün olumlu olduğu durumda iki yıl içerisinde proje düzenlenerek Bakanlığın onayına sunulacağı yönünde tapuya beyan düşülecektir. Bu süre içerisinde proje sunularak onaylanmadığı takdirde tasfiye işlemleri başlatılacaktır.
Sit alanları: 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nda öngörülen yetkili bakanlıklar uyarınca; yabancıların edindiği taşınmazlar arkeolojik sit alanlarında kalması durumunda Kültür ve Turizm Bakanlığından; doğal sit alanlarında kalması durumunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığından uygun görüldüğü durumda tapu işlemi gerçekleştirilecektir.
Adalar: Adalardan taşınmaz edinmek isteyen yabancıların talepleri izin alınması amacıyla İçişleri Bakanlığı’na gönderilmek üzere Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne iletilir. Olumlu yanıt sonrasında tapu işlemleri tamamlanır.
Miras Yoluyla İntikal Eden Taşınmazlar
Yargıtay’ın içtihatlarında sıkça yer verdiği tarihsel süreçte yabancıların taşınmaz edinimi ve mirasçılığı Türk Hukukunda sıklıkla mevzuat değişikliklerine konu olmuş olup cumhuriyet öncesi dönemde 1868 tarihine kadar Osmanlı Devletinde bir kısım istisnalar hariç yabancı gerçek kişilerin taşınmaz mal edinmelerine ilişkin bir hak tanınmamıştır. 08.06.1868 tarihinde kabul edilen "Tebaa-i Ecnebiyenin Emlâke Mutasarrıf Olmaları Hakkında Kanun" (Safer Kanunu) ile buna dayalı imzalanan 09.06.1868 tarihli protokol uyarınca hicaz toprağı hariç bazı ülke vatandaşlarının Osmanlı tebaasıyla eşit durumda bulundukları kabul edilmiş ve bu durum kapitülasyonların kaldırılması hakkındaki kanunun yürürlüğe girdiği 1914 yılına kadar devam etmiştir. 24.07.1923 tarihinde imzalanan Lozan Antlaşması ile yabancıların taşınmaz ediniminde karşılıklılık aranacağı hükme bağlanmıştır. 22.12.1934 tarihli ve 2644 sayılı Tapu Kanununun 35. maddesinde sınırlamaya ilişkin diğer kanuni hükümler saklı kalmak üzere 2012 yılına değin karşılıklı olmak şartıyla yabancı gerçek kişilere Türkiye’de taşınmaz edinme ve miras hakkı tanınmıştır.
Yargıtay 14. Hukuk Dairesi’nin 2015/2585 E. 2016/2423 K. sayılı kararında da ifade edildiği üzere, mirasçılık, mirasbırakanın öldüğü tarihte yürürlükte olan hükümlere göre belirlenir.
Yargıtay’ın bu içtihadı gereği, ölüm tarihindeki şartlar her yönden değerlendirilme konusu yapılmalıdır. Bu hususta sık karşılaşılan problemlerden biri 2012 yılında Tapu Kanunu’nda yapılan değişiklik ile kaldırılan mütekabiliyet (karşılıklılık) şartına hakkındadır. 2012 yılından önce mirasbırakanın öldüğü tarihte, bir başka deyişle mirasın intikal ettiği tarihte Türkiye ile yabancı ülke arasında taşınmazların miras yoluyla intikaline ilişkin olarak karşılıklılık mevcut olup olmadığı konusunda Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü aracılığıyla Dış İşleri Bakanlığı'ndan sorularak gelecek yazı cevabına göre karar verilmelidir. [Bu yöndeki Yargıtay kararları için bkz. 14. H.D. 2016/8030 E. 2017/1328 K.; 14. H.D. 2015/7103 E. 2017/313 K.; 14. H.D. 2015/16049 E. 2017/825 K.]
Günümüzde yürürlükte olan Tapu Kanunu madde 35/1 kapsamındaki sınırlamalar dışında yabancılar tarafından miras yoluyla edinilen taşınmazlar ve sınırlı ayni haklar, Maliye Bakanlığınca verilecek bir yılı geçmeyen süre içinde maliki tarafından tasfiye edilmediği takdirde tasfiye edilerek bedele çevrilir ve bedeli hak sahibine ödenir.
Sınır Ülke Vatandaşlarına Getirilen Sınırlama
Türkiye’ye sınır ülkelerin vatandaşları, kendi ülkelerine sınır illerden taşınmaz edinemezler.
Yunanistan vatandaşları (sınır ve sahil illerimizden) Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Aydın, Muğla, Antalya, Mersin, Adana, Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı, Iğdır, Kars, Ardahan, Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Düzce, Sakarya.
Bulgaristan vatandaşları Edirne ve Kırklareli
Irak vatandaşları Şırnak ve Hakkari
İran vatandaşları Hakkari, Van, Ağrı, Iğdır
Azerbaycan vatandaşları Iğdır
Gürcistan vatandaşları Ardahan ve Artvin illerinde taşınmaz edinemezler.
“Yabancı Tüzel Kişiler” kavramını açıklamak gerekirse;
Tapu Kanunu madde 35’e göre Yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketleri ancak özel kanun hükümleri çerçevesinde taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilirler. Bu ticaret şirketleri dışındakiler taşınmaz edinemez ve lehlerine sınırlı ayni hak tesis edilemez. Ancak, taşınmaz rehni tesisinde bu maddede yer alan sınırlamalar uygulanmaz. Maddede bahsi geçen özel kanunlara örnek vermek gerekirse: 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu, 6326 sayılı Petrol Kanunu, 4737 sayılı Endüstri Bölgeleri Kanunu.
Madde 36’da ise 5091 sayılı Türk Vatandaşlık Kanunu’nun 28.maddesine göre Türk vatandaşlığından çıkan kişiler hariç olmak üzere, yabancı uyruklu gerçek kişilerin yabancı ülkelerin kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişilerin ve uluslararası kuruluşların yüzde elli veya daha fazla oranda hissesine sahip oldukları veya yönetim hakkını haiz kişilerin çoğunluğunu atayabilme veya görevden alabilme yetkisine sahip oldukları Türkiye’de kurulu tüzel kişiliğe sahip şirketler, ana sözleşmelerinde belirtilen faaliyet konularını yürütmek üzere taşınmaz mülkiyeti veya sınırlı ayni hak edinebilir ve kullanabilirler.
Aynı esaslar, belirtilen şirketlerin Türkiye’de kurulu başka bir şirkete doğrudan veya dolaylı olarak ortak olması durumunda, yabancı yatırımcının ortak olunan şirketteki nihai ortaklık oranının yüzde elli veya daha fazla olması halinde; yabancı yatırımcıların, taşınmaz maliki yerli sermayeli şirketlerin hisselerinin yüzde elli veya daha fazlasını doğrudan veya dolaylı olarak edinmesi ve taşınmaz maliki mevcut yabancı sermayeli şirketlerde yabancı yatırımcıların ortaklık oranının hisse devri sonucunda yüzde elli veya daha fazlasına ulaşması durumunda da geçerlidir.
Her iki fıkrada, diğer şirket türlerine bu hak tanınmayıp ticaret şirketleri istisna tutulmuştur.
Yurtdışında Düzenlenen Vekaletnameler
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 2015/5 sayılı Genelgesi’nde yurtdışında düzenlenmiş vekaletnamelere ilişkin esaslar belirlenmiştir. Bu esaslara göre;
Türkiye’nin de tarafı bulunduğu Yabancı Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi (La Haye)’ne taraf ülkelerde düzenlenen resmi belgeler konsolosluk onayı gerekmeden bir diğer taraf ülkede geçerli olsa da belirli işlemlerde kullanılan belgeler, iç mevzuat hükümlerine göre düzenlenmelidir.
Türk Medeni Kanunu madde706’ya göre “Taşınmaz mülkiyetinin devrini amaçlayan sözleşmelerin geçerli olması, resmî şekilde düzenlenmiş bulunmalarına bağlıdır.” Aynı zamanda Noterlik Kanunu madde 89 düzenleme şeklinde yapılması zorunlu işlemler sayılmıştır. “Niteliği bakımından tapuda işlem yapılmasını gerektiren sözleşme ve vekaletnamelerle, vasiyetname, mülkiyeti muhafaza kaydı ile satış, gayrimenkul satış va'di, vakıf senedi, evlenme mukavelesi, evlat edinme ve tanıma, mirasın taksimi sözleşmesi ve diğer kanunlarda öngörülen sair işlemler bu fasıl hükümlerine göre düzenlenir.”
Türkiye’de bulunan taşınmazlar üzerinde bulunan mülkiyet hakkı ve diğer sınırlı aynı haklar, “lex rei stai” ilkesinin bir yansıması olan MÖHUK madde 21 gereğince bu haklar ile ilgili hukuki işlemler taşınmazın bulunduğu yer hukukuna yani Türk hukukuna tabidir. Hukuki işlemler, şekil yönünden de Türk hukukuna tabi olacağından tapu işlemlerine esas oluşturacak vekaletnameler, düzenleme şeklinde yapılmalı ve ilgilinin fotoğrafı bulunmalıdır.
Özetlemek gerekirse;
1. Türk konsolosluklarınca düzenleme şeklinde olması
2. 1961 tarihli La Haye Sözleşmesi’ne taraf ülkelerden birinde düzenlenmiş ve “apostille” şerhini taşıması
3. Fotoğraflı olması
4. Noterin bulunduğu ülkenin dilinde düzenlenmiş olması
5.1961 tarihli La Haye Sözleşmesi’ne taraf olmayan ülke noterleri tarafından düzenlenen vekaletnameler, noter imzasının bağlı olduğu makam ve bu makamın imza ve mührünün ise o ülke Türk konsolosluğu tarafından onaylanmış olması gerekir.
6.Tapuda işlemler yapıldığı esnada yabancı ülkede o ülkenin dilinde düzenlenen vekaletnamenin noter onaylı Türkçe çevirisinin de tapu müdürlüğüne sunulması zorunludur.
Yabancı Gerçek Kişilerin Tapuda İşlem Yapabilmesi İçin Gerekli Belgeler
1. Kimlik belgesi veya pasaport,
2. Taşınmaza ait tapu senedi, bulunmuyorsa veya köy/mahalle, ada, parsel, bina, bağımsız bölüm bilgisi belirten belge veya malikin sözlü beyanı (Tapu Senedi işlemi ilgili Tapu Müdürlüğü’nde yapılmaktadır)
3. Satıcının 1 adet, alıcının 2 adet fotoğrafı (güncel, 6x4 ebadında),
4. Binalar için zorunlu deprem sigortası poliçesi,
5. Türkçe bilmeyen taraf bulunduğu takdirde yeminli tercüman ile iki tanık,
6. İstemde bulunan kişi vekil ise, temsile ilişkin vekaletname ile temsilcinin fotoğraflı kimlik belgesi ve vesikalık fotoğraf, alıcılar açısından bizzat işleme katılmayanlar var ise, onları temsil eden temsilcilerin fotoğraflı kimlik belgeleri, vesikalık fotoğrafları ve temsilciliklerine ilişkin belgeler
7. Yurt dışında düzenlenen vekaletname ile işlem yapılması halinde, tercümesiyle beraber vekaletnamenin aslı veya onaylı örneği,
8. Taşınmazın bağlı bulunduğu belediyeden alınan “Emlak Beyan Değeri Belgesi” .
Yabancının Türkiye'de taşınmaz edinebilmesi için ikamet izni almış olması şartı aranmamaktadır.
Yabancı Tüzel Kişilerin Tapuda İşlem Yapabilmesi İçin Gerekli Belgeler
1. Yabancı sermayeli Türk şirketleri ticaret sicil memurluğundan alacakları yetki belgelerini, imza sirkülerini ve buna dayanılarak yetkili kılınan kişiye verilen vekaletnameyi ibraz etmeleri gerekmektedir.
2. Yabancı ülkelerde kendi kanunlarına göre kurulan yabancı ticaret şirketleri için kuruldukları ülkenin kendi mevzuatınca ilgili makamlarından alacakları yetki belgesi yerine geçen bir belgeyi, noter tercümesi ile birlikte ibraz etmeleri gerekmektedir.
Yabancı gerçek kişilerin tapu işlemlerinde kimlik olarak kullanılabilecekleri belgeler:
Tabiiyetinde bulundukları ülkelerin yetkili makamları tarafından usulüne uygun olarak verilmiş
1. Kimlik belgeleri
2.Pasaport
3.12.04.2013 tarihinden sonra verilmiş mavi kart
Seyahat belgesi, ikametgah tezkeresi, ehliyet gibi diğer belgelerin tapu işlemlerine esas alınmaması gerekmektedir.
Tapuda işlem yapmak isteyen yabancı öncelikle taşınmazın maliki ile ön başvuru yapmalıdır. Ön başvurunun ardından işlem türüne göre Türkiye Devleti vatandaşlarından istenen belgelerin aynıları istenir. Tek istisna, T.C. kimlik numaraları bulunmaması nedeniyle vergi numaraları alınarak işlem yapılır.
Alım satım konusunda herhangi bir anlaşmazlık çıkması halinde, keyfiyetin yargıya taşınması ve Türk mahkemelerinde dava açılması gerekmektedir. Türk Dışişleri Bakanlığı ve dış temsilciliklerinin yargı sürecine müdahil olmaları mümkün değildir.
Tapu müdürlüğünce işlemleri doğrudan yapılacak olan ülke vatandaşları:
Afganistan, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Andorra, Angola, Antigua ve Barbuda, Arnavutuk, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Bahamalar, Bahreyn, Bangladeş, Barbados, Belarus, Belçika, Belize, Benin, Birleşik Arap Emirlikleri, Bolivya, Bosna-Hersek, Botsvana, Brezilya, Brunei, Burgaristan, Burkina Faso, Burundi, Cezayir, Cibuti, Cat, Çek Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Danimarka, Doğu Timor, Dominika, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Ekvator, Elsavador, Endonezya, Estonya, Etiyopya, Fas, Fiji, Fildişi Sahili, Filipinler, Filistin, Finlandiya, Fransa, Gabon, Gaöbiya, Gana, Gine, Gine Bissasu, Grenada, Guatemala, Guyana, Güey Afirka Cumhuriyeti, Güney Sudan, Gürcistan, Hırvatistan, Hindistan, Hollanda, Iraki Honduras, İngiltere, İran,İrlanda,İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya,İzlanda, Jamaika, Japonya, Kamboçya, Kmaerun, Kanada, Karadağ, Katar, Kazakistan, Kenya,Kırgıziastan, Kiribari, Kolombiya, Komor, Kongo Cumhuriyeti, Güney Kore, Kosova, Kosta Rika, KKTC, Kuvey, Laos, Lesoto, Letonya, Liberya, Libya, Lübnan, Lihtenştayn, Litvaya, Lüksembutg,Macaristan, Madagaskari Makedonyai Malavi,Malezya, Mali, Malta, Marsal Adaları, Mauritiusi Meksika, Mısır, Mikronezya, Moğolistan, Moldova, Monako, Moritanya,Mozambik,Myanmar,Mabibya,Nauru,Nijerya,Nijer,Nikaragua,Norveç,Orta Afrika Cumhuriyeti, Ozbekistan, Pakistan, Palau, Panama, Papua Yeni Gine, Paraguay, Peru, Polonya, Portekiz, Romanya, Ruanda, Rusya Federasyonu, Samou, San Marino, Sao Tome ve Principle, Senegal, Seysel Adaları, Sırbistan Cumhuriyeti, Sierra Leone, Singapur, Slovekya, Slovenya, Solomon Adaları, Somali, Sri Lanka, Saint Kitts Ve Nevis, Saint Vicent ve Granadinler, Sudan, Surinam, Suudi Arabistan, Swaziland, Şili, Tacikistan, Tanzanya, Tayland, Togo, Tonga, Tirinidad, Toboco, Tunus, Tuvalu, Türkmenistan, Uganda, Ukrayna, Umman, Uruguay, Urdun, Vanuatu, Venezuela, Vietnam, Yemen, Yeni Zelanda, Yeşilburun Adaları, Yunanistan (Sahil ve sınır illeri dışında olmak kaydıyla Türk aslından olanlar hariç ) Zimbabve, Zambiya.